få besøg af en hemmelig klub som huskunstnere



tre-øjet trold bringer biodiversiteten tilbage til brakmarken.

De fleste af vores lege, workshops og oplevelser fungerer som enkeltstående situationer/møder mellem os og deltagerne, som derefter bliver til minder. Det ligner lidt at tage på ferie til et magisk sted som turist - som opmærksomme gæster, der kommer for at opleve. Disse er møder med legen er fantastiske - man suger til sig, for mødet kommer måske aldrig til at ske igen.

Her kan du se en oversigt over nogle af den slags lege, oplevelser og workshops hvis det er dét, du er på udkig efter.

Men det modsatte er også vigtigt: Længere forløb der giver os mulighed for at opbygge et dybere forhold til deltagerne. Vi lærer hinanden at kende og for mulighed til at vende tilbage til samtaler vi har startet otte uger tidligere. Det bliver en dybere oplevelse for os alle.
En type af disse længere processer, er Statens Kunstfonds Huskunstnerordning, hvor Statens Kunstfond betaler hele 90% af honoraret.

Vi har lavet huskunstnerforløb sammen med Horsens Bibliotek og i I 2024 skabte vi, for Århus Kommune projektet Landskabsforvandlerne:

børn fra Mårslet skole forvinder i landskabet.

Vi er fascinerede af landskabets evne til favne alle - så snart man er i et landskab, tilhører man det på en psykogeografisk måde: Man lærer det hurtigt at kende og får et tilhørsforhold, der overskrider nationalitet, overbevisning, hudfarve, køn og alt det andet, man normalt hører til. Hvis landskabet er tomt nok, hilser man endda pludselig på folk man ikke kender, for man har landskabet til fælles. Sammen med tre 5. klasser fra Mårslet, Skåde og Beder skoler forvandlede og fortryllede et landskab.

I et forsøg på at sikre vores drikkevand og skabe mere vild natur, er Aarhus Kommune gået igang med at forvandle 300 hektar tidligere landbrugsjord syd for Århus til natur. Sammen med skoleklasserne indtog vi vores egne små stykker af de gamle marker for at lave naturgenopretning ved hjælp af ritualer, lege, nye mytologier og kunst i landskabet.

Frederik Glarmesters mor var trold og boede ved Vilhelmsborg

Én af de gange vi mødtes, lavede børnene hver deres trold og satte den et sted i landskabet - for dengang det hele var marker, gjorde landmændene alt hvad de kunne for at holde mus, oversvømmelser og trolde væk fra landskabet. På en mark vil man gerne have at dét, der kommer op af jorden er dét man har planlagt.

Men nu skal musene, troldene og oversvømmelserne tilbage, så børnene lavede en trold af markens ler og gav den detaljer ved hjælp af agern og olden, grankogler og halm, skaller og sneglehuse fra bækken, mergelgraven og tørvemosen. De gav den et navn og opfandt et ritual og så kom der en mand med en maskine og lagde en stor sten ovenpå hver enkelt trold, så den blev mast ned i landskabet af en sten, der stadig vil ligge der om 70 år, når skolebørnene er blevet gamle og går en tur derude sammen med deres børnebørn.

vi gennemførte ritualer da store sten maste troldene ned i landskabet.

en anden gang byggede vi hjem til stedets dyr og satte børnenes fantasifulde totem-stave ud på de tomme marker.
Stavene skal tiltrække fugle og mennesker, så de skiller sig ud i landskabet, selvom de udelukkende er lavet af naturmaterialer.

elever fra skåde skole bygger hjem til dyrene på bakken Langbortistan.

Vi er fascineret af dyrs leg og kultur og har længe villet lege med fugle. I legeforskningen er der en tendens til at hævde at kun pattedyr leger, men hvis du har tilbragt lidt tid i en have, vil du vide at fugles kultur, nysgerrighed og leg er avanceret og interessant.

legestativer skal tiltrække fugle til området

Så først og fremmest er stavene legestativer for fugle.
De tidligere marker er flade og kedelige og hvis en fugl ser, at der pludselig stikker spændende ting op af jorden, vil de undersøge dem. De vil prikke til de grankogler der hænger i stavene og hvis de leger der længe nok, vil de lægge en fugleklat, som nok indeholder frø og så spirer der nye planter på en golde jord.
Menneskene skal også tiltrækkes af stavene, for deres opgave er at lave stier i det nye landskab, når de går hen for at undersøge stavene. Så vi leger ikke bare med skoleklasserne, men også landskabets andre brugere - også selvom de måske ikke er helt klar over det.

landskabet er ikke altid venligt, men mergelgraven er det hele værd.

En del af processen og de udendørs workshops, er også at give stedet et navn og knytte de deltagene børn og voksne til stedet. . Vi startede i det tidlige forår, hvor det var koldt og mudret og vi har været derude i blændende solskinsvejr, hvor jorden er hård som størknet troldeler. Vi har leget i mergelgraven og fundet 50 år gammelt skrald, vi har undret os over at rådyrene ikke kom forbi i dag og nogle af os har gravet huller bare for at gøre det - alle de ting, man siger at mobiltelefonens skærm har ødelagt - kontakt os, hvis dét er noget vi skal tale om.

Nu kender vi børnene og de kender os. De har lært nogle kunstneriske teknikker undervejs, vi har lært nogle danse og nu hænger vi allesammen sammen med det samme landskab - også hvis vi først besøger det igen om 10 år og landskabets trolde har forvandlet sit til et minde, omgivet af vild natur.

en rituel menneskering bliver til en troldering som bliver til en stenring

Disse længere projekter er lige så magiske som de korte møder, der bliver til et minde, men på en helt anden måde.

Vi ville elske at lave flere Huskunstnerprojekter.
De kan handle om hvad som helst. Hvis du har kigget lidt rundt på siden, har du måske lagt mærke til, at vi har mange idéer om hvad man kan gøre med den smukke, grimme, vilde, stille og kunstneriske leg, så send os en mail eller ring på 2674 0242, hvis din skole, dit bibliotek, din kommune eller dit kulturinstitution har brug for et længere, fordybende projekt.

Landskabsforvandlerne var lavet for Århus Kommune og støttet af Statens Kunstfonds Huskunstnerordning

Statens Kunstfond og Aarhus Kommunes Logoer