En stor, lyserød hjerne med et skjult wunderkammer eller museum i Dokk1

Lån en hjerne på Hovedbiblioteket

I 2020/21 byggede vi et wunderkammer i form af en stor, lyserød hjerne. Du finder naturligvis hjernen inde i Hovedbiblioteket på Dokk1 i Aarhus.

Kravl ind under den og rejs dig op, så er din hjerne nemlig perfekt placeret inde i lånehjernen og du kan udforske og gå på opdagelse i alle tankerne, minderne og idéerne.

Det kan være forvirrende at bruge to hjerner og det vil føles lidt som at være alene i et fremmed hus, men giv dig tid til at vænne dig til at tænke sammen med den ekstra hjerne. Alle hjerne er forskellige og du kan ikke regne med at du forstår det hele med det samme. På den anden side vil du opdage at din oprindelige hjerne og bibliotekets lånehjerne har mere til fælles end du tror.

Et blik på udstillingen i lånehjernen.

Vi elsker wunderkamre, raritetskabinetter og alkymi - ting som eftertiden typisk afviser som useriøse og latterlige, men vi skylder dem meget: Da man fjernede magien fra alkymien, blev den til naturvidenskab og wunderkammeret var forløber for museet, inden museerne udelukkende blev repræsentanter for sandheden.

Vi fandt alkymi-elementerne minder, skygger, forklædninger og det ukendte

Magien, forundringen og alkymiens tanker om at kombinere elementer i de rette mængder er stadig relevante. Vi har udtænkt vores egen alkymi til wunderkammeret, men i stedet for elementerne Jord, Ild, Luft og Vand, består idéernes alkymi af Minder, Skygger, Forklædninger og Det Ukendte.

Se med fingrene, føl med øjnene i raritetskabinettet

Alkymien og wunderkamrene beskriver begge et væsentligt tidspunkt i en ny tanke eller idés tilblivelse: Tidspunktet før tankerne er fastlåst i en endelig form, tidspunktet hvor den er i fluks og kan blive til alt muligt - starten på en hule, et eventyr, en PhD - det er dét tidpunkt der for evigt eksisterer inde i Hovedbibliotekets hjerne, som alle er velkomne til at låne.

Inde i den lyserøde valnød flyver fiskene og fuglene svømmer

Hvis du vil høre mere om hjernen og wunderkamre, så send os en mail eller ring på 2674 0242