Museum Jorn Expeditionsbog

Det kan være sært at møde kunsten - det er ofte et fremmed visuelt sprog end det man møder i hverdagen, på mange måder er det som at besøge et nyt land, så da vi skulle designe en børneguide til Museum Jorn vi valgte at designe en Expeditionsbog - som forvandlede museet til et ukendt sted der skulle udforskes.

Expeditionsbogen introducerer de unge opdagelsesrejsende til en magisk verden som de gradvist vil blive mere fortrolige med - og som ethvert meningsfyldt eventyr, vil denne rejse forandre de opdagelsesrejsende - de vil se verden og den muligheder anderledes. En del af denne forandring er afspejlet i selve bogen, den vil nemlig forvandle sig efterhånden som man begiver sig gennem museet.

Forsiden af Expeditionsbogen før og efter at et barn har brugt den.

Bogens sider, rektangulere og regulere til at begynde med, vil skifte form, elementer vil blive klippet ud og klistret ind andre steder, de flade sider bliver tykkere, tegninger, skriblerier og noter vil fylde bogen og den forvandles til en personlig logbog eller et bogobjekt som, efter besøget, vil minde om ekspeditionen på museet.

klippestreger inviterer til at forandre bogen.

Den opdagelsesrejsende vil også, rent fysisk blive forvandlet: Expeditionsbogens midtersider kan tages ud og laves om til en maske - denne maske bliver til en helt personlig souvenir som udformes og dekoreres præcis som man vil. På grund af de valg man må foretage sig når man laver masken, vil der ikke være to ens.

Dreng med vild maske lavet af bogens midtersider.

Hver side i bogen inviterer den opdagelsesrejsende til at lege, eksperimentere og være kreativ. De fleste af disse "invitationer" er meget åbne og gør brug af det vi kalder kreativ impuls - trangen til at tegne, klippe og klistre når man har "fået lov" og der er blot en subtil antydning at arbejde ud fra. Siderne giver læserne en uimodståelig mulighed for at lege.

en 'opgave' uden løsning - børnene finder selv på hvad de skal tegne.

En del af disse invitationer til at lege og udforske er mere direkte forbundet til museets værker, som nedenfor hvor man bliver opfordret til at udtænke væsner som kan bo i Månehundens Hule. Månehunden er en af Asger Jorns keramikfigurer som er udstillet i et halvmørkt galleri, den opdagelsesrejsende kan finde inspiration i former, lys og titler fra galleriet.

Barnet opfinde blandingsdyr og kimæraer i Månehundens Hule.

Ved at bruge ekspeditionsformatet, søger undgår vi den klassiske lærer/elev-dynamik man ofte ser i guides, vores Expeditionsbog giver børnene lov til at tage på et eventyr ud i det uopdagede og beder dem om at bruge deres egne kreativitet og kunstforståelse, selv se på det hele og forme deres egen mening om kunsten.

På bagsiden af guiden står der velkommen hjem. Dette afslutter på poetisk vis eventyret og bringer dem tilbage til det velkendte, men med et anderledes syn på dette velkendte. Samtidig er det også en måde at byde den opdagelsesrejsende velkommen i kunstens verden - at sige at han eller hun har hører hjemme i en verden hvor man kan lege, spørge, tvivle, tænke og skabe alt det man vil.

Hvis du vil høre mere om projektet eller formidling, så send os en mail eller ring på 2674 0242