Den Røde Tråd

I starten af 2022 blev vi, sammen med 5 andre kunstnere/designere udvalgt om at udvikle en prototype til projektet Læselyst & Læserum.
Læselyst & Læserum er et projekt under Kolding Bibliotek. Det er støttet af Slots- og kulturstyrelsen og opgaven lød: Skab et rum der får børn til at finde glæden og værdien ved at læse.

Lysekronen er kernen i det magiske system - alle tråde til opgaver, udfordringer og overraskelser går ud herfra.

Litteraturen kan virke lidt fastlåst og konkret defineret Du bliver præsenteret for en forfatters færdige værk og mødet med den er passivt -. Vi ville gerne gøre den levende og påvirkelig - noget man kan lege med.

Bibliotekerne bruger et logisk system til at sortere og kategorisere bøger. Det gør det nemt at finde en bog man kender, men ikke én man ikke aner findes.

Gratis hæfter til dem der gerne vil skrive deres egen fan fiction - hæfterne har to forskellige forsider.

Vi har skabt et nyt, parallelt system som er magisk i stedet for logisk. Det magiske system fremelsker heldige uheld og sender børnene ned i så mange, forskellige kaninhuller som muligt. Det starter i lysekronen. Ud fra den går en masse røde bånd. Båndene hænger under loftet, ned mellem bøgerne og ender i tilsyneladende tilfældige bøger, hvor børnene finder forskellige opfordringer. Nogle af opfordringerne foreslår direkte en bog de måske vil kunne lide, mens andre inviterer til at undersøge og blande sig i litteraturen:

Én opfordring lader dem skrive en ny slutning til en bog.
En anden introducerer børnene til fan-fiction.
En tredje gør finderen til en hovedperson, der skal sørge for at bibliotekaren får fat i et vigtigt objekt og forklarer børnene hvad en MacGuffin er.
Inde i en udhulet bog finder man en opfordring til at sende et postkort fra et fiktivt sted.

Udhulet bog fuld af blanke postkort - finderen inviteres til at skrive et postkort fra et fiktivt sted. Det behøver ikke at være fra en bog.

Vores prototype genopliver også gamle biblioteksritualer, der er blevet effektiviseret væk: Hver bog der bliver lånt, skal stemples. Faktisk bliver der stemplet ret meget i vores magiske system og vi har lavet en stor del af grafikken med stempler. Hvis bogen er god, kan man godkende den med et stempel og sit navn. Låneren sætter sit aftryk på bogen, hvilket kun er rimeligt når vi forsøger at få bøgerne til at sætte aftryk på børnene.

Den Røde Tråd kræver en del indsats fra bibliotekarerne. Her er deres værktøjskasse. Ovenfor ser du bibliotekarens værktøjskasse med alle de formularer, præmier, stempler og plakater der skal bruges til at holde det magiske system i gang.

Hvis du vil høre mere om vores tilgang til læselyst, så send os en mail eller ring på 2674 0242

Lej eller ej Den Røde Tråd!

Hvis du kunne tænke dig at have Den Røde Tråd og alle dens kaninhuller og missioner på dit bibliotek, kan du nu leje den i 6 måneder for 25.000,- eller eje den for evigt for 50.000,-

Prisen er med installation, hvis den kan hænges op i loftet fra en stige, der medfølger materialer til et halvt år.

Skriv eller ring på 2674 0242, hvis du vil høre nærmere.

Hvis en installation af Den Røde Tråd er en for stor mundfuld, har vi en anden løsning:


Under vores research hørte vi ofte spørgsmålet: 'Gælder lydbøger?' Ja. De gælder.

Trådløs Tråd - læselystpakker til dit Bibliotek eller PLC

Vi har lavet en pakke med et udvalg af udfordringerne fra Den Røde Tråd til de biblioteker og PLCer der gerne vil skubbe lidt til børnenes læseglæde uden at skulle investere i en hel lysekrone med et tilhørende magisk system.

Pakken lader børnene skrive anmeldelser, lave nye slutninger, finde lydbøger og kaste sig over fan fiction. Der er ikke noget pointsystem, eller ting der skal checkes dagligt.

Trådløs Tråd-pakkerne koster 3.000,- og det kan være at de ændrer sig over tid. Kontakt os på mail eller ring på 2674 0242, hvis du vil høre nærmere.

Indhold:
Instruktioner til Bibliotekaren
100 Anmeldelser
50 lydbogs-mærker
100 nye slutninger
25 fan fiction-invitationer
100 fan fiction-hæfter

Nationalt Videncenter for Læsning har skrevet en artikel om Den Røde Tråd og projektet Læselyst og Læserum